Followers

♥Tetamu diundang♥

My Lovely Blog~!!

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 11, 2010

Bagaimana tingkatkan trafik blog?

coretan Atin at 10:13 AM
Reactions: 
Pagi ni semangat pulak nak menulis sesuatu kat blog ni. penat berblogjogging malam tadi rase lagi skrg. penat mata la. lama da tak blogjogging kaw-kaw. so, kepada new blogger friend yang aku met malam td, jus wanna say selamat berkenalan! dpt jumpa macam-macam blog. penting taw bersapa-sapa dengan rakan-rakan blogger yang lain. singgah2 rumah mereka, cari ilmu. so, aku nak menyimpulkan beberapa perkaa yang penting untuk meningkatkan trafic ke blog memasing:-

1) Haruslah berkunjung ke blog2 lain juga. support each other that is the most important thing! 

2) da berkunjung tu, xkan xde buah tangan kot kan untuk tuan rumah. so, tinggalkanla jejak anda. comment/link/sapa la kat shoutbox mereka. 

3) promote entry anda yang baru anda buat. ni aku tengok sembang kosong tegar melakukannya. oh, aktif sungguh kamu. bagus2!

4) ni penting juga, selidik2 la blog2 otai. blog2 yang memang kita tau setiap hari mmg riban-riban pengunjung ke blog mereka. join the conversation of others. jika blog otai seperti Pak Cik Ben ada menganjurkan contest, joinla. untung2 pak cik ben letak link kita kat blog dia. weehuu~! link blog aku da tertera. tenkiu pak cik ben. mmg up traffic taw! pak cik ben ni mmg prihatin dan x lokek ilmu dengan blogger baru..dan link aku juga ada tertera dalam blog Rina Salleh. Sis Rina, tenkiu~

5) setiap hari mmg wajib kena ada entry. aku ni xlarat nak berpuluh2 entry setiap hari. aku just boleh setakat 1/2 entry. akulah blogger 1 entry 1 day..hahaha..jgn contohi aku. paling koman pon, patot 4 entry dalam 1 hari ok?

6) Yang terakhir, jangan malas nak sertai Giveaway or contest. xmenang tak apela, tp yang penting kita support blogger lain dengan contestnya. baru meriah carpet blogger ni. tambahan lagi, ramai yang dtg tgk blog kita bila tinggalkan link kat blog yang menganjurkan GA or contest.lagi 1, tuan yang mengajurkannya mesti akan bebesar hati jika kita join.

setakat ni, ini saja simpulan yang aku berjaya simpulkan. yang advance2 tu aku belom selidik lagi. cthnya seperti ranking alexa. SEO or other complicated one. so, kena praktiskan yang ini dulu. barula dinamakan blogger tegar! papepon, 

semuanya bermula dengan minat dan diikuti dengan keazaman yang kuat serta jangan cepat berputus asa!

Adios Amos Amigos..

 

3 omelan yang prihatin on "Bagaimana tingkatkan trafik blog?"

nurezzat on November 12, 2010 at 2:59 AM said... [Reply]

thank k.atin~ entry yg mmbina..
tp kan , trafic ezzat ttp same je..
skit sgt.. ezzat sdey gile...
nak masuk contest anjuran Ben ashari a.k.a pakcik ben, malu lahh.. hoho.. ezzat sekadar silent reader beliau aje..kihkihkih..

NiZaM on November 12, 2010 at 9:15 AM said... [Reply]

nama saya Mohd Saiful nizam..

sila lah melawat entry terbaru saya..

Artis, Malaysia dan Internet
http://cheesecake1987.blogspot.com/


hahahahaha.... depends pada blogger kot atin.. pada aku tak kesah pon nak up kan traffic.. nanti kena buat traffic light plak...

bagi aku berblogging ni just untuk reveal our true expression, opinions and stories.. Xkesah pon sapa yang nak baca.. =)

Atin on November 12, 2010 at 4:44 PM said... [Reply]

ezzat:
mekaseh dear. ni just akak punya pendapat dan kesimpulan akak sendiri.hehe..


Nizam a.k.a epong:

Yes, i agree with that. depends pd blogger la. and aku xdela suh korang tiru sebijik2 apa yang aku tulis. again, this is my conclusion based pd aku pnye eksperimen. cewah! bila aku wat seperti yg aku tulis tuh, graf kat nuffnang 2x ganda berbanding jika aku langsung xde update pape kat blog...
and if ko xnak upkan traffic, its ok. bukan aku paksa ko pon kan?hehe..that is my opinion and my experience..

Related Posts with Thumbnails
 

ღcoretan kisah hidupkuღ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal