Followers

♥Tetamu diundang♥

My Lovely Blog~!!

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 26, 2010

Schizophrenia

coretan Atin at 10:28 PM
Reactions: 
salam u ols..

hye..sehat x ari ni?atin masih lagi sihat walafiat..cume agak sedikit penat dan mngantok..
ha, meh atin ceritakan aktiviti ape yg telah atin lakukan ari ni..
arini punch card merah sbb masuk kol 8.31 am..sakit perotla..(alasan lapok da cik atin..)

pastu gegas2 ke bank ambek dan terus gerak ke ppum..dan otw tu isi minyak la 40 hengget kat Petronas..hikhik..kalo nak tau, atin ni pengguna petronas yg setia smpai ade kad mesra tu..hihi
org ckp shell lg elok tp atin suke petronas lg..

wat pe atin g ppum?erm, lupe ek..kan atin ade bgtau kat entry yg lepas sbb atin nak pegi ppum..erm, sbbnye atin ade appointment ngan Doktor..di wad harian Psikiatri..sampai aje kat sne, pekena waffle coklat peanut dlu sbg bekfes..(wah, org makan nasik lemak, ko makan waffle plak pg2..)..gtu plak kan..sje nak mengubah selera..asyek nasik lemak jer, bosan la pulok..

then, before kol 11 atin da terpacak kat wad tu tnggu Doktor..tetibe ade sorg pemuda yg kalo tgk dr luaran mmg xsangka dye pesakit shizophrenia..mmg atin betol xsangka..sbb persepsi atin, sape yg sakit ni akan pandang org mcm nak telan..tp pemuda td tu mmg atin xsangka..atin pon tnyla assistant doktor ni..

Atin: akak, yg tu ke pesakit?
Akak assistant: haah..tula pesakit doktor..
Atin: x nampak mcm sakit pon..
Akak assistant: haah, mmg sbb patient doktor sume da stabil da..xterok la..
Atin; oooo..mcm mn boley tau dye tu sakit?
Akak assistant: klinik ade examine dye dlula..pastu ble da sah dye sakit, refer kat sinila..
Atin: ooo..mcm tu..

atin tgk pemuda tu mmg ade jadual biler kena dtg jmpe doktor..sbb kalo xrawat, takot jd terok plak..atin pon tgk2 la questionnaire yg atin akan bg kat pesakit nt dan atin simpulkan beberapa kriteria pesakit schizophrenia..

1. Risau, takot dan terlalu memikirkan masa depan
2. Memencilkan diri, hadkan pergaulan
3. Pemikiran yang keliru dan terganggu
4. Asyik menyalahkan diri sendiri, malu
5. Tensyen
6. Kelakuan yang tidak natural
7. Selalu kesedihan, murung, muram
8. Berprasangka buruk, x yakin dan x percaya org sekeliling
9. Berhalusinasi
10. Pergerakan yang lemah
11. Pemikiran yang bukan2 dan x masuk akal
12. terlalu bersikap protective

ade lg, tp atin senarai kriteria yg agak selalu berlaku kat org biase jgk..cume kelakuan dan pemikiran mereka terlampau dan melebihi drpd org biase..
atin pon lg semangat nak tau pasal projek atin ni..xsabar nak mulakan kajian sbb kajian atin nak tgk peranan Toxoplasma Gondii dalam pesakit Schizophrenia..kenapa pesakit ni boley berkelakuan sedemikian rupa.pasti ade sbb utk ape yg Allah jadikan kan?
kiter yang ade ilmu dan pengetahuan perlu berusaha utk membantu merawat serta menolong mereka..huhu..

dlm pkol 12, atin pon selamat smpai di kampus..siap2kan keje yg ade tersenarai pastu tepat ajer kol 5.30pm, atin pon bergerak pulang sbb ade janji pulak ngn rummate, nak pegi gym..walaweh~~!!lame sesangat la x exercise neh..syokla plak dpt mengeluarkan peluh..maen kayuh2 basikal, lari setempat serta ankat berat..hahaha..tp xleh pnggil angkat berat kot..angkat ringan nama dye...hikhik..

pastu sesudah bersenam tuh, atin ngn rummate maen Skuasy Plak...Yahhoooo~~!! lame sgt da mengidam nak maen..at last dpt jgk merasa maen skuasy...best sgt tp xretila..bola kecik..tp xde la berat sgt raket dye..nt nak beli la 1 raket..leh maen tiap2 ptg..dr badminton betukar plak maen skuasy..hikhik..so, pesanan atin kali ni, Marilah kter bersenam..jagela kesihatan badan anda!!

sekian saja laporan dr Cik Atin di Melbourne, Australia..(da tukar tmpat da..)


Lots Of Lurve

0 omelan yang prihatin on "Schizophrenia"

Related Posts with Thumbnails
 

ღcoretan kisah hidupkuღ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal