Followers

♥Tetamu diundang♥

My Lovely Blog~!!

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 8, 2011

Adab Berbicara..

coretan Atin at 5:00 PM
Reactions: 
Assalamualikum w.b.t

Seorang mukmin bukanlah pengumpat dan yang suka mengutuk, yang keji dan yang ucapannya kotor.(HR.Bukhari)

Dilarang saling mencaci, siapa yang lebih dulu memulai, adalah lebih besar dosanya.(HR.Muslim)...
 
Jangan mengatakan tentang seseorang,"dia tidak akan diampuni oleh Allah...",walaupun ia pendosa besar, karena Allah sajalah yg berhak mengampuni atau tidak.(HR.Muslim)
So, kepada kawan-kawan atau kepada sesiapa yang pernah aku terkutuk, termengumpat, termengata, harap diampunkan segala kesalahanku. dan begitu juga aku, aku maafkan segala apa kutukan, umpatan mahupun hinaan yang ditujukan khusus untukku. huhu.. umpatan ni mmg tak asing dan kadang memang tak boleh nak berenggang dgn manusia. manusia yang sememangnya mudah lupa dan alpa. hukhuk.. korang mcm mana? apa pendapata korang tentang pasal ni? 
Begitu juga dengan perkataan yang kotor, kasar dan kesat. 
Contohnya: 
Insan 1: wei, gila sial kau! 
Insan 2: entah kau, siot ah. bongok sial!
so, apa yang korang pikir bila perkataan diatas ditujukan kepada korang? diperbetulkan, ditujukan khusus untuk anda. Maybe korang mmg da terbiasa menggunakan perkataan mcm ni dalam family, so maybe korang tak kesah kan? tapi bagi aku, family aku mmg tak boleh keluarkan perkataan mcm ni. even bodoh pon tak boleh disebut2. boleh kena cubit mulut. so, bila aku dgr perkataan semacam itu, aku marah dan aku bengang! apatah lagi bila ada orang yang menggunakan panggilan bongok utk aku, aku mmg marah. Nak kata aku ni sensitif, biaq pi la. yg penting, aku tak gunakan perkataan tu, dan sebolehnya aku tak nak guna perkataan yang semacam tu.. hukhuk... kecuali perkataan gila.. aku selalu jugak pakai perkataan tu.. haha.. ok, tu je. yang lain, InsyaAllah aku usaha tak akan digunakan. kalau terguna tu, mmg aku alpa dan nyanyuk! dan cakap tak serupa bikin pulak. ngahaha... tapi mencegah lebih baih dr mengubati.. bila dah selalu sgt duk guna perkataan kesat mcm tu, dah susah nak buang atau nak mengubahnya... Wallahu`alam..
 cakap mcm tunggang terbalik jer aku ni.. tp maksud nya sampai kan?

0 omelan yang prihatin on "Adab Berbicara.."

Related Posts with Thumbnails
 

ღcoretan kisah hidupkuღ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal