Followers

♥Tetamu diundang♥

My Lovely Blog~!!

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, May 14, 2013

Kelengkapan baby hampir lengkap~!

coretan Atin at 1:37 PM
Reactions: 
Assalamualaikum w.b.t

Pada sabtu yang lepas bersamaan 11 Mei 2013, ak dan en.asben telah menyerbu Ekspo mom & baby kat Mid Valley Exhibition Centre untuk membeli barang-barang kelengkapan bakal baby yang InsyaAllah akan dilahirkan pada bulan Julai nanti. Kami sampai dalam pukul 10.30 pagi, dan mujurlah xsusah untuk kami cari parking sbb masa tu parking macam dah penuh. Kami terus ke tingkat paling atas untuk ke exhibition centre dan memang teramat ramai umat manusia yang berlegar-legar disitu. Sampai saje disitu, kami terus beratur ke kaunter pendaftaran untuk dapatkan goodies bag, lama jugak beratur sampai lenguh kaki.. tapi ku kuatkan juga semangat.. dalam hati ni sebenarnya dah xsabar-sabar nak masuk Hall untuk shopping barang bayi.. hihihi

Hall 1 kami masuk, kami aim untuk ke booth Pureen, Fiffy, Medela, Pampers (ms ni xkisah pon jenama apa), dan Autumz. Masuk je Booth Pureen, mmg sangat ramai orang serang booth Pureen ni. Al maklumlah, kebanyakan keperluan untuk bayi banyak terdapat kat Pureen ni. Jadinye dengan hati yang cekal dan tabah, kami harungi jgk lautan manusia di situ. capai saje barang yang mmg nak beli kat sini. Barang-barang yang berjaya dirembat di Booth Pureen adalah:-



1) Anti Bacterial Detergent (A-B-D) 2000ml (2)- RM42
2) Madame Maternity Pads (Value Pack 60 Pads) - RM17
3) Tuala Mandi (2 helai) - RM25
4) Selimut bertopi (2 helai) - RM38
5) Nappy Rash Cream (100g) - RM11
6) Baju Newborn ( 2 pasang) - RM29
7) Baju Saiz S (4 pasang) - RM50
8) Mitten + Booties (2 pasang) - RM10
9) Set Mitten + Booties + Topi - RM8
10) Liquid Cleanser 750ml + Refill 600ml - RM28
11) Baby Wipes Value Pack (300`s) - RM18

Total = RM273

Disebabkan dalam 1 resit dah melebihi Rm200, kami dapat percuma tuala mandi dari Pureen serta mandian yogurt botol kecik.

Sesudah selesai berborong di Pureen, kami menapak mencari-cari Booth Fiffy. Disebabkan barang yang dibeli di booth Pureen tadi berat, kesian en.asben bawak sume brg. kami pon berkira-kira untuk menghantar dulu barang-barang ke kereta. dalam perjalanan untuk keluar dari Hall tu, kami di approach oleh seorang lelaki cina yang promote pampers Baby Love. Bayangkan satu pack pampers Baby Love hanya RM15. Jadi tanpa ragu-ragu kami pon setuju untuk beli. Niat pada mulanya nak try Pet-pet dulu, tp promoter tu cakap Baby Love lagi lembut dari Pet-pet, tu yg kami setuju. ak pon sempat rasa dulu sampel yang dipegang, lembut sikitla.. tp belum tau lagi sesuai untuk kulit baby kami nanti atau pon tak.. untuk pampers ni, kami beli:-



1) Newborn (48pcs) 2 - RM30
2) S Size (44pcs) 1 - RM15
Dapat extra 2pcs baby love + 2pcs pet-pet

Total = RM45

Setelah selesai membeli Baby Love Pampers, kami segera melangkah kaki untuk ke kereta untuk simpan dahulu brg yg dibeli sebelum menyambung kembali misi kami. Pada masa tu jgk, Dynaz Mokhtar yang hadir sebagai tetamu jemputan kelihatan disitu.. Ingat nak tengok Dynaz bercakap atas pentas tu tp disebabkan banyak lagi barang xdibeli, jadi ak biarkan saje Dynaz di situ. 

Sekembalinye dari menyimpan barang, kami kembali ke Hall 1 untuk membeli barang dari booth Fiffy pulak. Fiffy pon ramai orang serbu dan terpaksa beratur panjang untuk membayar. Disebabkan Fiify banyak menjual baju bayi yang harganya boleh dikira murah, jadi kami sekali lagi berteleku disitu untuk memilih baju. comei-comei lahai baju budak kecik ni. geram mama dibuatnya.. Barang-barang yang dibeli disini:-

1) Tuala Mandi (2 helai) - RM11.90
2) Cotton Bud baby - RM4.50
3) Alas Tilam (changing mat)- RM12.90
4) Baju (4 pasang) - RM44
5) Disposable Panties (2 set) - RM15.80
Dapat free sapu tangan dengan Baby Wipes.

Total = RM89.10

Seterusnya kami berlegar-legar disekitar situ dan niat di hati nak mencari Breast pump manual. ini just sebagai backup jika after bersalin nanti, ak takot yang ak terkena bengkak susu. so, bile ada breast pump ni, kita boleh pump keluar susu dan boleh bagi kat baby bile die lapar. Memandangkan ak belum lagi bekerja, jadi yang manual sudah memadai untuk ak. yelah, yang elektrik sume mahal2.. xdapet den nak boli.. kesian jugak en.asben.. bulat mata die bile ak tnjuk harga set breastpump electric medela yg mencecah ribuan ringgit. jadinye, ak cari yang sedap poket ajelah. Sebenarnye, ak suka sangat dengan Medela manual pump tu. harga yang ditawarkan RM199 tapi perlu beli penutup botol untuk baby menyusu yang berharga RM50. Pikir punya pikir, ak terus ke booth Baby U Care yang menjual Breastpum dari Tommee Tippee. Ak mmg mencari botol susu dari Tommee Tippee sebab bentuk putingnye yang menyerupai Ibu.. lebih senang untuk baby yang baru lahir untuk menyusu. Jadi, dengan harga RM150, ak dapat breastpump, penutup botol, bekas simpan susu 2, bekas dan washable breast pad, ak tambah pencuci botol Tommee Tippee (RM22). Berbaloi sikit ak tgk dengan harganya. Tapi of courselah, yang medela lagi best dan smooth.. Xpe, belum cuba belum tau kan.. 


Total = RM172

Barang-barang lain yang sempat disambar di Ekspo kali ni adalah:-

1) Baby Play Mat Saiz kecik - RM69
2) Papa Diapers Bag - RM89
3) Bra Menyusu (2)- RM52
4) Bra Malam (2) - RM36
5) Set Mitten+Booties+Topi (2), 3 pasang Stokin baby, sepasang stokin baby berbintang, sapu tgn (8) - RM40
6) Vacuum Flask stainless steel - RM12
7) Travel Set Johnson n Johnson - RM7.90
8) Kelambu - RM19.12
9) Anakku Cotton Ball - 6.90

Total = 331.92

Kesemuanya kami berbelanja hampir RM900++ jugakla dekat Ekspo ni. Alhamdulillah, semua keperluan hampir complete. Just tinggal nak beli tungku baby je lagi.. Baru lega hati ni bila persiapan untuk menyambut anakanda tercinta hampir cukup. untuk baby cot, stroller, car seat dan sebagainya tu, kami buat keputusan untuk beli bila perlu saje sesudah habis pantang nanti. yelah harga untuk 1 barang tu ya ampun, mahal sungguh. telan air liur sajelah. InsyaAllah ada rezeki lebih nanti,bolehla beli yang affordable dan kukuh. boleh dipakai untuk anak-anak yang akan datang jugak.. ngehehe.. Dalam entry ni, baju2 dan sarung tangan sarung kaki tidak kelihatan dalam gambar sebab telah selamat didobi oleh mamanya yang amat xsabar nak basuh baju baby yang kecik cenonet tu..alolololo.. Nah, tempek kat bawah sebakul baju baby.. Malam ni sesi melipat dan meyimpan barang2 supaya xberhabuk dan xbersepah. Semangat mama ni.. hehe..Biaselah anak pertama kan.. semngat harus lebih.. 


Barang-barang lain seperti set tilam dah ada 2 (1 hadiah dari tok wan dia), bakul baju kotor, bakul baju a.k.a picnic basket, tab mandian baby, bakul mandian baby dan bakul grooming baby sume mmg awal-awal lagi dah tersedia..

Baby punye lagi cantik dari mama punye.. hehe
Bila tengok je barang-barang ni, rase tak sabar nak melahirkan anak dalam kandungan ni. Semoga baby membesar dengan sehat.. nanti kita jumpa okey.. Mama tak sabar dah nak jumpa baby.. =)

Semoga ketemu lagi.. Assalamualaikum.

 

0 omelan yang prihatin on "Kelengkapan baby hampir lengkap~!"

Related Posts with Thumbnails
 

ღcoretan kisah hidupkuღ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal