Followers

♥Tetamu diundang♥

My Lovely Blog~!!

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 4, 2012

Charcoal Mask Daiso

coretan Atin at 9:45 PM
Reactions: 
Assalamualaikum w.b.t

Hai rakan-rakan sekalian. semenjak aku dah ade blog baru nih, dah jarang aku nak up entry kat sini. tulah, gara-gara penangan gatal nak kawen punya pasal. well, tlg maafkan daku lah.. tengah kekenyangan ni, makan megi campur salad campur telur ayam cap nutriplus 2 bijik. fuh, tengok je sayur dalam megi nih, tetibe jer rase tengah makan makanan yg berkhasiat dan berzat..fuh fuh...terror betol otak aku memanipulasikan aku.. korang ade?

Sekarang ni serius aku tengah bertungkus lumus menyiapkan kajian aku, al-maklumlah dah sem 4 dah aku ni ha. (yeke tgh bertungkus lumus tu???)... aku agak kan, yelah.. tengah siapkan kerja kat lab, tengah siapkan tesis, tengah siapkan abstrak, tp menaip kt blog tu xlupa jugak aku nih.. ish..ish..ish.. korang macam mana? ada busy cam aku? ke lagi busy atau x busy langsung? hehe..actually kan, aku nak kongsi ngan korang 1 produk keluaran korea tp dijual utk pasaran jepun.. ce teka, ce teka... ok, clue ke-2 dijual kat Daiso.. haaaaaaa. dah leh agak dah? gud..gud.. 

setakat ni dah 3 kali aku pakai..dah mahir sikit2 macam mana nak pakai.. eh, kepada yang tak tahu lagi tu, meh aku tempek gambo jap yea..
jajjan!!! (bajet korea sangat)

ha, tu tu kat atas tulah yg aku maksudkan. nama die " Daiso Charcoal Mask". actually, die ade 3 rangkaian. 1. face cream, 2. face wash dan yg 3. face mask. kalo nak beli, tengok dulu cartoon yg ditempek kt tiub tu, make sure die kaler hitam taw. erm, so apalah kegunaan die nih? mask ni sebenarnye diperbuat daripada arang=charcoal dan bahan2 lain lah kan. so, charcoal ni bertindak untuk menyingkirkan kotoran yang tersumbat dalam liang-liang roma u ols tu sume.. so, tak perlulah dah pakai segala besi utk buang blackhead/whitehead yg ade kt muka u ols tu..(tetibe terjadi kegedikan di situ)..

First time aku pakai, kotoran yg tersumbat tu tak banyak sangat keluar. ade lah 3,4 ketul. bulu-bulu halus kt muka, ade lah tertarik sekali. second time, makin banyak dan 3rd time makin banyak..apakah?
mask ni adalah mask yg korang boleh tarik, bukan yg kena basuh tu. korang boleh pakai utk kat hidung je ke atau seluruh muka. malam tadi, aku pakai kan, perh...banyaknye yg tersumbat.. menakjubkab. tp korang janganlah anggap, bila pakai ni, kulit korang dah jadi cam bintang korea atau jepun ye. benda ni digunakan utk mmbersihkan liang-liang roma korang je. hopefully, bila liang roma dah bersih, mudahla proses pembersihan dan proses pembaikian kulit kita. tp aku xsure plak, muka yg berjerawat selamat digunakan atau tidak, rasenye, tak leh kot.. bila jerawat dah kering, baru leh pakai mask ni. 

Bentuk die seakan-akan gam yang berwarna hitam. bila die kering, die akan melekat kat muka serta bulu-bulu kat muka. kotoran pon terlekat sekali. make sure tarik mask ni dr bawah ke atas, brulah kotoran tu berjaya disingkirkan. mengerti enggak deh? ... kat bawah ni aku share sikit lah ye, perkara yg membantu kejayaan dalam penyingkiran kotoran-kotoran itu:

1. make sure, bersihkan dulu muka korang dari make up or bedak2 atau papelah. 
2. wapkan muka korang dengan wap air panas, tp jgn rendamkan muka dalam air panas plak atau letak muka depan seterika plak yea.kang lain pulak yg jadinye.. kenapa nak kena wapkan muka? ianya bertujuan untuk membuka liang2 roma supaya mudah mask ni memerangkap kotoran itu.
3. pastikan mask ini benar-benar kering, barulah mula untuk peel mask tu
4. elakkan mask diletakkan disekitar anak rambut, sebab amat sakit untuk cabut nanti.  
5. lepas dah peel mask ni, lapkan muka dan basuh muka dengan air sejuk untuk menutup kembali liang-liang yang terbuka.

orait, itu sahajalah tips yang xkurang bergunanya untuk kejayaan bersama. nak tau harga mask ni berapa? hanyalah RM5. diulang lagi RM5 sahaja. hanya dijual dikedai DAISO. ala kedai jepun yg brg nya berharga RM5 tula. kedai ni ade kt Jusco Rawang, One Utama, The Curve dan banyak lg branch die kt Malaysia ni. cuma kat area pantai timur belum bukak lagi cawangan die.. tetibe terpromote plak. jgn bimbang, aku bukan  Ms sales girl k.. hehe..

Oklah sehingga berjumpa lagi yea.. jangan lupa cuba taw..Annyeong~!

My Rating: 8/10


 

2 omelan yang prihatin on "Charcoal Mask Daiso"

Anonymous said... [Reply]

owh menarik ni..boleh x nk mintak tolong belikan??huhu..kt srwk cm xde je

idea semulajadi on July 5, 2012 at 5:16 AM said... [Reply]

thx 4 d info~
tringin nk try~

Related Posts with Thumbnails
 

ღcoretan kisah hidupkuღ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal